Ringen

Informatie over ringen

De NBvV levert alle benodigde officiële ringen voor volièrevogels en is van overheidswege aangewezen als leverancier van ringen voor beschermde soorten.

U kunt ringen bestellen via https://ringennbvv.nl/

De eerste keer dat u hierop klikt wordt u gevraagd om een account aan te maken. Leden kunnen dit doen met de aan hen verstrekte gegevens (kweeknummer, afdelingscode). Deze vindt u op de adreswikkel van ons maandblad en op uw lidmaatschapsbewijs. Tevens vragen wij u een wachtwoord en een uniek mailadres op te geven. Naar dit mailadres sturen wij u de status van uw bestelling.

Let op: Bent u nog geen lid ? Dan moet u eerst lid worden, hetzij lid van een vereniging of verspreid lid  zodat u een kweeknummer wordt toegewezen. Zonder kweeknummer kunt u geen account aanmaken.

Ringenadviseur  “Vogelvrienden Weurt”  dhr. E.E. (Geert) Bremer

Zie hieronder uitleg account aan maken.

Prijzen van de ringen ;

Prijzen van de ringen vanaf 01 april 2022 Minimum aantal Leden en
Verspreide leden
Niet-leden
Prijs per stuk
Volledig gekleurde aluminium ringen 10 stuks € 0,30 € 1,30
Volledig gekleurde ringen voor Europese Cultuurvogels en overige beschermde soorten 10 stuks € 0,40 € 1,40
Aluminium ringen (blank aluminium in grote maten) 10 stuks € 1,00 € 2,00
Roestvrij stalen ringen 5 stuks € 2,00 € 3,00

Spoedbestelling: basisprijs ring plus € 1,- per ring extra.

Voor elke ringenbestelling wordt per bestelling € 6,50 administratie- en verzendkosten in rekening gebracht.
Wanneer u ringen voor “gewone vogels” en Europese Cultuurvogels/overige beschermde vogels gelijktijdig bestelt, bent u uiteraard maar 1x de administratiekosten verschuldigd.

Ringen voor beschermde vogels.
Onderaan vindt u algemene informatie over ringen waarin ook alle informatie staat over het ringen van beschermde vogels. De lijst met beschermde vogels kunt u daar ook vinden. De brochure geeft antwoord op al uw vragen, maar komt u iets tegen wat er niet in staat of onduidelijk is meldt dat dan s.v.p. aan het bondsbureau.

Voor ringen voor beschermde soorten bent u van overheidswege verplicht uw Burgerservicenummer (BSN) op te geven. De NBvV doet zelf niets met deze informatie: wij geven e.e.a. alleen door aan de overheid.

Algemene informatie over het kweeknummer.
Kweeknummers worden uitsluitend door het bondsbureau toegekend en geregistreerd. Indien u lid bent via een plaatselijke vereniging beschikt de afdelingssecretaris ook over uw kweeknummer.

Wie kan er ringen bestellen?
Iedereen. Alleen betalen mensen die geen bondslid zijn uiteraard meer. De bondsringen worden uitsluitend geleverd door de NBvV. Deze ringen zijn voorzien van de kenmerken: NB plus jaartal (voor 2022 geldt dus: NB 22), het kweeknummer en een volgnummer.
Buitenlandse leden kunnen geen ringen voor beschermde soorten bestellen. Deze vogels moeten namelijk geringd worden met ringen zoals in het land van herkomst voorgeschreven is.

Wanneer te bestellen? En wanneer in huis?
U kunt het hele jaar ringen bestellen. Na 01 april kunnen ringen voor het lopende jaar alleen nog als spoedbestelling gedaan worden. Ringen voor het volgende broedseizoen kunt u na deze datum bestellen, maar mogen wij in het kader van internationale afspraken pas na 01 oktober uitleveren. Alle ringen welke u na deze datum bestelt leveren wij na ongeveer 1 maand uit.

U ontvangt bericht als de ringen verzonden worden en kunt de levering dan via Track&Trace volgen.

Betaling kan uitsluitend via IDeal gelijktijdig met de bestelling.

De bestelhoeveelheid.
Het minimum aantal te bestellen ringen van aluminium is 10 stuks, voor stalen ringen is dit 5 stuks. De te bestellen aantallen gaan steeds met 5 omhoog. Dit geldt ook voor “cultuur” ringen en ringen voor andere beschermde vogelsoorten.

Het volgnummer mag ook bij een eerste bestelling in een bepaalde maat met een hoger aanvangsnummer beginnen dan 1, doch wel altijd beginnend met 1, dus bijv. 11, 21, 41 of bij stalen ringen 1 of 6, dus bijv. 11, 16, 41, 46 etc..
Om de ring uniek te laten zijn, mag u van één ringmaat geen ringen met dezelfde volgnummers bestellen.
Voor vogels die op de Cites-A lijst staan bent u verplicht het aantal kweekkoppels waarvoor u bestelt op te geven. Per kweekkoppel kunt u 10 ringen per bestelling opgeven.

Nieuwe leden
Voor nieuwe leden, die voor het eerst lid worden van de NBvV en dus ook voor het eerst een eigen kweeknummer krijgen toegekend, geldt eenmalig een voorrang om voor ringen in aanmerking te komen. Deze ringen worden bij voorrang aangemaakt en uitgeleverd. Van deze faciliteit kan maar één keer gebruik worden gemaakt. Het eenmalig recht op snelle levering vervalt nadat het nieuwe lid drie maanden als lid ingeschreven staat. Een nieuw lid is iemand die gedurende drie jaar niet bij de NBvV aangesloten is.

Kleur van de ringen.
Deze volgen de internationaal vastgestelde COM-standaard en zijn voor de komende jaren:

2022 – bruin
2023 – blauw
2024 – rood
2025 – zwart

Aluminium(kleurige) ringen.
Op verzoek zijn een aantal grotere ringmaten in het assortiment gekomen. Het betreffen aluminium(kleurige) ringen met (inwendige) diameters 16, 18, 20, 22 en 24 mm. Deze ringen zijn ook te leveren als ring voor beschermde vogelsoorten, dus met NL en ringmaat aanduiding.

Roestvrijstalen (RVS) ringen.
Voor sommige kromsnavels worden stalen ringen aanbevolen.
Let wel: stalen ringen kunnen niet in kleur geleverd worden en zijn ook beschikbaar als ring voor beschermde vogelsoorten, dus met NL en ringmaat aanduiding en registratie bij het ministerie. Deze ringen zijn uiteraard zonder breukzone.

Spoedbestellingen
De kosten van de ring bij een spoedbestelling bedragen de ringprijs plus € 1,00 per ring extra. Spoedbestellingen die gedurende een werkweek binnenkomen, worden de week daarop in productie genomen. Wij streven er naar om deze bestellingen na ongeveer 14 dagen te verzenden.

Foute ringen
Ondanks de grote zorg die tijdens de fabricage aan de ringen besteedt wordt, kan er altijd nog iets mis gaan tijdens het produceren van 1 miljoen ringen. Wanneer u tijdig uw ringen controleert, heeft u ook nog de tijd eventuele probleempjes door ons bondsbureau op te laten lossen.

Tenslotte
Als advies willen we u graag nog het volgende meegeven:

  • Bestel al uw ringen in één keer – dat scheelt u kosten!
  • Voorkom spoedbestellingen – de prijs van een paar extra ringetjes weegt echt niet op tegen de hoge spoedkosten en alle gestress.
  • Controleer uw ringen direct bij ontvangst en niet pas wanneer u uw vogels gaat ringen!
  • En bent u geen lid? Word dan lid en bespaar op uw kosten voor de ringen.
    Liever geen lid van een vereniging? Wordt dan Verspreid lid.

Zie hieronder uitleg ringenbestellen

Hier onder vindt u verschillende Downloads / Links i.v.m. Ringen

Algemene informatie over ringen

Lijst Beschermde vogels

Overdrachtsverklaring

Aanvraag bezitsontheffing en vrijstelling van merkplicht

Vogelindex

Wat is en wat kan je met Vogelindex

Vogelindex is een zoekmachine waar alle vogels van het vraagprogramma in te vinden zijn. Het zoeken is eenvoudig. Je typt een naam of kleur in de zoekregel en het programma zoekt en vindt. Door extra woorden in te typen kun je de zoekopdracht verfijnen. Bijvoorbeeld: Typ je “vink” in, dan krijg je een enorme lijst met vogel die vink in hun naam hebben staan. Door het woordje “zebra” toe te voegen, verschijnen de zebravinken, nog altijd een enorme lijst. Door ook nog een mutatie in te typen, kom je waar je wilt zijn. Maar, je kan ook de hele lijst door scrollen, tot maximaal 200 hits. 

Klik je op het klassenummer van de betreffende vogel (die je zoekt), dan wordt ook vermeld welke ringmaat geadviseerd wordt (ringen met een bijv. 2.7* zijn EC vogels met verplichte speciale ringen met registratieplicht). Welke tentoonstellingskooi gebruikt moet worden, of er al een oorkonde voor eerste kweek afgegeven is, en of de vogel een Cites-vogel is (met een link naar RVO voor aanvraag Cites-papieren).

Vogelindex kan niks vinden…..
Kijk of je geen typefout hebt gemaakt. Of heb je kleurgrasparkieten in getypt, probeer dan kleurgrasparkiet. Kortom, even experimenteren en het lukt vast.